Hírek

  • 7 jóga-ászana fogyáshoz

    05Június

    7 jóga-ászana fogyáshoz

    Eljött a strandszezon, de még nincs késő jó fizikai, szellemi és érzelmi állapotba kerülni.

    Jóga ászanák fogyáshoz

    Eljött a strandszezon, de még nincs késő jó fizikai, szellemi és érzelmi állapotba kerülni. Ehhez nyújt segítséget a jóga, amelyet évezredek óta ismerünk, s amelynek ászanáit használjuk fel a túlsúly elleni küzdelemben.

    Minden gyakorlatnak megvan a maga feladata:

    ✓ felgyorsítja az anyagcserét,

     ✓ helyreállítja a hormonális szintet,

    ✓ csökkenti az étvágyat,

    ✓ javítja az emésztést,

    ✓ megnyújtja és erősíti az izmokat,

    ✓ elősegíti a test öntisztulását.


    Leírás a 7 leghatékonyabb ászanáról fogyás céljából weboldalunkon


    A jóga…


    …méregteleníti a szervezetet. A sok nyújtásnak, csavarásnak, préselésnek, hajlításnak megvan az az örvendetes hatása, mintha intenzíven masszíroznák belső szerveinket, ezáltal könnyebben távoznak a toxikus lerakódások.


    …oldja a stresszt testileg és lelkileg egyaránt. A jóga egyik célja, hogy a fel nem oldott feszültséget fizikai, mentális és emocionális szinten egyaránt maradéktalanul feloldja, mert testünk már születésünk pillanatától tele van feszültéggel, melynek jelentős része valamilyen múltbéli trauma következménye, amely testünket vagy pszichénket érte.


    A jógázás fogyaszt, mert…


    • …a jóga-pózok megtartása komolyabb izommunkával jár, mint ahogy az első ránézésre tűnik;
    • …az izmoknak egyszerre kell rugalmasnak és feszesnek lenniük, ami komoly feladat a test, a szervezet számára;
    • …a dinamikus pózváltogatás gondoskodik a megfelelő pulzusról, így a zsírégetés is megindul.


    A jóga belsőleg is segíti a szervezetet a súlyvesztésben; a különböző pozíciók például serkentőleg hatnak az emésztésre, így a kilókkal együtt a méreganyagok is könnyebben távoznak a szervezetből.

    Hogy a méregtelenítés sikeres legyen, természetesen ügyelni kell az étrendre, hogy ne legyen utánpótlása a káros anyagoknak. Ha a súlyfelesleg hátterében nem az egészségtelen életmód bújik meg, hanem valamilyen érzelmi oka van, akkor a relaxáció lehet az egyik legfontosabb elem, ami megindíthatja a fogyást.

    1. Fa póz

    A jógával frissen ismerkedőknek ez a gyakorlat segít a könnyű betanulásban. Javítja a tartást és az egyensúlyt, megtanítja a helyes légzést. Erősíti és formálja a lábizmokat, a bokát és a belső combizmot.

    • Állj egyenesen, lábfejed egymás mellett, majd lassan emeld fel a bal térded. Fogd meg és húzd fel a bal lábfejedet a belső combodra vagy lábszáradra (ne a térdedre helyezd a lábfejet).
    • Emeld fel a karodat, tenyeredet zárd össze. 8-10 lélegzetvételnyi ideig tartsd meg ezt a pózt, majd ismételd a másik oldalon is.


    1.  Lefelé néző kutya póz

    Ez a gyakorlat nyújtja és erősíti az egész testet. A legtöbb jóga típusnak az egyik legfőbb póza. Felfrissít és energiát ad. Nyújtja a vádlit és a combizmokat. Oldja a sarok fájdalmát és merevségét. Erősíti a bokát, a csuklót és a kézfejet, valamint formás lábakat fejleszt. Továbbá oldja a váll és a lapocka merevségét. A besüppedő has „masszírozza” a belső szerveket, így emésztésjavító hatású. Felfrissíti az idegrendszert.


    • Ereszkedj négykézlábra. A csuklód a vállad alatt legyen, a térded pedig a csípőd alatt.
    • A tenyeredet nyomd a talajnak, és egyenesítsd ki a lábadat, hogy lefelé néző kutya pózba emeld magad. Ha másként nem megy, kissé be is hajlíthatod a térdedet. Tartsd meg ezt a pózt 5 lélegzetvételnyi ideig.


    1. Plank

    Az egyik legjobb gyakorlat a törzs izmainak erősítésére, de valójában az egész testen működik. Könnyebben végezheted, ha közben figyelsz a levegővételre. A planknak több fajtája is van, válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet. A vállad közvetlenül a könyököd felett legyen, a hátad legyen egyenes.


    Ha tudod, emeld fel a lábad, ha nem megy, maradj a térdeden. Az azonban elengedhetetlen, hogy a fejtetőtől a lábfejedig vagy a csípődig egy egyenes vonalat alkoss.

    1. Csónak póz

    Ezzel a gyakorlattal csökkentheted a stresszt, fokozhatod a pajzsmirigy működését, erősítheted a combot, a hasat, a hátat és a derekat. A gyakorlat serkenti a beleket, székrekedésre és puffadásra kiváló. Csökkenti a zsírlerakódást a hason és a csípőn. Továbbá felfrissíti a vesét, a májat és a lépet.


    • Ülj le behajlított térddel, hajolj hátra, és emeld fel a lábfejedet, hogy a lábszárad párhuzamos legyen a talajjal. Ha kényelmetlennek érzed ezt a testhelyzetet, nyújtsd ki oldalra a karodat.


    • Egyenesítsd ki a lábad, hogy a tested V-alakot formázzon. 8-10 lélegzetvételig maradj így.


    1. Harcos póz

    Az egyik legfontosabb jóga gyakorlat. Erősíti a törzset és az egész alsótestet, nagyon jól nyújtja és feszesíti a csípőt és a combokat. Továbbá erősíti még a szívet és a légzést. Tartásjavító, állóképességet ad az egész testnek, felkészít a nehezebb álló gyakorlatokra. A csípőtáji zsírlerakódást csökkenti, valamint szép és formás lábakat ad.


    • A jobb lábaddal lépj egy nagyot előre. Hajlítsd hátra a válladat és húzd ki a mellkasodat.


    • Tenyeredet zárd össze és emeld fel a karodat. 8-10 lélegzetvételnyi ideig tartsd meg magad ebben a testhelyzetben, majd válts oldalt.


    6. Felfelé néző kutya póz


    Nagyszerű gyakorlat a hát kiegyenesítéséhez, a mellkas és a váll megnyitásához. Csökkentheted vele a derék merevségét is. Megfiatalítja, erősíti és rugalmassá teszi a gerincet. A mellkas kitágításával rugalmassá teszi a tüdőt. Jó asztmára és bronchitisre. Helyreállítja a medencetájék vérkeringését és egészségesen tartja azt. Tonizálja az idegeket, javítja az agy és a test közötti kapcsolatot, oldja az érzelmi feszültséget. Pozitívan befolyásolja az étvágyat, emésztésjavító, javítja a gyomorbetegségeket és megoldja a székrekedést.


    • Kezdd lefelé néző kutya pózban, majd helyezkedj plankba, hajlítsd be a könyöködet, és lassan ereszkedj le a talajra.

    - A válladat gördítsd hátra, és óvatosan emeld fel a hátadat. Maradj így 8-10 lélegzetvételig.

    7. Teve póz

    Ez a gyakorlat nyújtja a törzs elülső felszínét (combot, hasat, mellkast), jó hatással van az emésztő- és az ivarrendszerre, nyújtja, frissíti és rugalmassá teszi a gerincoszlopot, továbbá javítja a testtartást és oldja a váll merevségét.


    • Térdelj le, majd hajlítsd hátra a hátadat. A kezeddel fogd meg a bokádat.
    • Maradj így 8-10 lélegzetvételig.
Ugrás az oldal tetejére